+38 (098) 687 73 01
Особистий
кабінет

Обрати мову:

Артроз
Артроз

Лікування артрозу

 

Артроз – вікова деформація суглобів, яка відбувається поступово і найчастіше починає розвиватись в людей похилого віку. При артрозі уражаються лише суглоби, в яких відбуваються дистрофічні зміни внаслідок руйнування тканин хряща всередині суглоба. Найчастіше при артрозі уражаються колінні, кульшові і суглоби великого пальця стопи, рідше гомілково-стопні і суглоби пальців рук.

Основною ознакою ураження суглоба артрозом є біль, яка виникає під час руху, фізичних навантажень, а в спокої відсутня. Вночі біль також може виникати, але вона пов’язана суто з рухами в ліжку, поворотами, вставанням. На початкових стадіях розвитку артрозного процесу біль виникає лише після значних фізичних навантаженнь і є помірною. А вже пізніше, на наступній стадії розвитку хвороби виникає сильна біль навіть від легкого навантаження, при мінімальних рухах в суглобі. Вона проходить після тривалого відпочинку і знову ж відновлюється при легких рухах.

Хрускіт в ураженому суглобі – ще одна ознака артрозу, яка пов’язанний з тертям неідеальних суглобових поверхонь одна об одну. Артрозний хрускіт грубий і сухий, тоді як легке прохрущування може бути й у здорових суглобах. З прогресуванням артрозного процесу в суглобі звук хрускіту стає все голосніший і чіткіший.

Наступним симптомом артрозу є зменшення рухливості суглоба, що пов’язане зі зменшенням суглобової щілини, зі спазмом м’язів, які оточують пошкоджений суглоб, з появою остеофітів (шипів, кісткових наростів).

Ще одним проявом розвитку артрозу є зміна зовнішнього вигляду суглоба – його деформація. Це виникає внаслідок розростання остеофітів, деформації і видозмінення кісток, які з’єднуються в суглобі, а також при розпиранні суглоба зсередини надмірною кількістю суглобової рідини (яке виникає при запалені тканин суглоба).

Профілактика артрозу:

  • Правильне харчування (зменшення вживання солі, вуглеводів, бобових, жирних сортів м’яса, виключення з раціону алкоголю, солодкого. Споживання нежирних сортів риби, холодця, капусти, зелені, продуктів, багатих на вітаміни групи В);
  • Постійний контроль ваги тіла, дотримання її в межах норми і запобігання її збільшенню;
  • Тривалі піші прогулянки;
  • Регулярні фізичні вправи.