+38 (098) 687 73 01
Особистий
кабінет

Обрати мову:

Панкреатит
Панкреатит

Лікування хронічного панкреатиту

 

Підшлункова залоза – орган, який виконує дуже важливі функції в організмі. Найважливіші – це вироблення харчових ферментів для нормального травлення і секреція інсуліну (при його дефіциті виникає цукровий діабет).

Хронічний панкреатит – це запальний процес в підшлунковій залозі, при якому виникають прогресуючі незворотні деструктивні зміни, що ведуть до порушення її зовнішньо- і внутрішньосекреторної функції. Хвороба розвивається впродовж кількох років, протягом яких періоди загострення і затихання змінюють один одного.

Симптоми цього захворювання залежать від гостроти запального процесу, а також ступеня ураження залози, а інколи можуть бути дуже слабо вираженими або й відсутніми.

Початкові патологічні зміни в тканині залози перебігають безсимптомно. Коли виникає перше сильне загострення, патологічні зміни вже значно виражені.

Симптоми загострення хронічного панкреатиту:

  • Біль верхньої частини живота, в лівому підребер’ї, оперізуючого характеру і може віддавати в область проекції серця. Біль може бути або нападоподібна або постійна.
  • Диспепсичні розлади (симптоми екзокринної недостатності): печія, відрижка (яка не приносить полегшення), нудота, блювота, вздуття живота, підвищений метеоризм, надмірний ріст бактерій в шлунково-кишковому тракті, що веде до появи проносів (часто жирових), які чергуються із закрепами.
  • Зменшення маси тіла, яке розвивається через знижений апетит і розлади травлення.
  • Жовтушність шкіри та склер. Блідість шкіри разом із її сухістю. На грудях і животі з’являються червоні плямки, які не зникають після натискання.

Мірами профілактики виникнення хронічного панкреатиту є дотримання дієтичного харчування і відмова від вживання алкогольних напоїв, тютюнових виробів, вживання достатньої кількості рідини на добу, достатня кількість вітамінів та мікроелементів в раціоні.

Принципи дієтичного харчування при хронічному панкреатиті:

  • Прийоми їжі часто, малими порціями.
  • Їсти кожні 3 години, при цьому не варто поєднувати різні види білків, жирів та вуглеводів.
  • Виключення з раціону всіх смачних продуктів: солодощі, шоколад, фаст-фуд, шашлики, гриби, гострі, жирні та смажені страви, молочні продукти, деякі овочі і фрукти.
  • Спосіб приготування їжі: варене, парене, тушене.